auto
47

Holandija će do 2025. godine zabraniti automobile na benzin i dizel

Klix.ba
Holandski parlament je usvojio prijedlog koji se odnosi na zabranu korištenja automobila s benzinskim i dizel motorima do 2025. godine.

Automobili s konvencionalnim motorima bi u Evropi mogli biti "penzionisani" prije nego se to očekivalo. Holandski političari se slažu da je potrebno zabraniti korištenje takvih automobila do 2025. godine. Radi se o inicijativi Holandske radničke partije, koja je podršku dobila od Donjeg doma holandskog parlamenta. Kako bi prijedlog postao zakon, mora ga odobriti Holandski senat.

Ovaj zakon bi znatno unaprijedio prodaju električnih automobila, kao i automobila koji koriste gorive ćelije vodika. U Holandiji je trenutno od deset kupljenih automobila jedan električni.

Slični zakoni su predloženi i u pojedinim evropskim gradovima. Oslo planira zabraniti privatne automobile do 2019. godine, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova za 50 posto. Gradonačelnik Pariza je najavio da će se grad "riješiti" automobila s dizelskim motorima do 2020. London će uvesti Zonu sa ultra niskom emisijom, gdje će se korištenje automobila skupo plaćati.

Slični zakoni se najavljuju i u Birminghamu, Leedsu, Nottinghamu, Derbyju i Southamptonu.