Ranjivi softveri
0

Hakerski napadi su opasni za automobile

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kompjuterski sistemi koji kontrolišu rad savremenih automobila mogu da budu osjetljivi na hakerske napade, saopštili su stručnjaci.

Istragom koju su sproveli istraživači iz oblasti bezbjednosti utvrđeno je da ovi sistemi mogu postati meta diverzije, prenosi BBC.

Stručnjaci su pokazali kako se motor automobila isključuje daljinskom komandom, kako se blokira rad kočnica ili kako se remeti rad kontrolne table, zbog čega ona počinje da daje netačne podatke.

Istraživači sa Univerziteta u San Dijegu ipak napominju da zlonamjernim hakerima ne bi bilo lako da ponove njihov rad, ali da sami kompjuterski sistemi u automobilima ne posjeduju skoro nikakvu zaštitu od hakerskih napada.

               Naučnici su napravili program koji je pratio komunikaciju između kompjuterske kontrolne jedinice i mnogih komponenti automobila. 

              Nakon dekodiranja signala oni su mogli da izvrše napad i poremete rad motora i ostalih ključnih automobilskih sistema. Podaci su dobijeni preko porta za komunikacije koji se standardno ugrađuje u većinu modernih automobila za potrebe servisiranja i popravki.

              Testovi su obavljeni dok je automobil stajao u mjestu i tokom vožnje, a istraživači su uspjeli da po svojoj želji isključe kočnice ili ih aktiviraju tokom kretanja vozila.
Stručnjaci su zaključili da je automobilski softver ranjiv i da se u nekim slučajevima normalan rad automobila može poremetiti čak i slanjem nepravilno formiranog koda, a ne konkretnim zlonamjernim komandama.