Od 2013. godine
0

GM razvija vlastite električne motore

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
General Motors je objavio da će 2013. godine početi sa proizvodnjom vlastitih električnih motora koji će se koristiti u hibridnim i vozilima na električni pogon.

GM je kupovao električne motore za takva vozila, ali sada želi da proizvodi takve motore u svojim pogonima kako bi smanjio troškove i povećao pouzdanost.

"Nama je potrebno, ne samo da kupujemo dijelove, nego da ih i razumijemo", rekao je Pete Savagain, direktor za hibridne i električne motore, prenosi Associated Press.

Kompanija nije objavila gdje će proizvoditi električne motore, ali su rekli da će investirati više od 246 miliona dolara u proizvodnju električnih motora. Još uvijek ne postoje informacije o planiranom broju motora koje će proizvoditi.

Ovo nije prvi slučaj da GM proizvodi električne motore, jer je sredinom 1990. godine proizvodio motor za električno vozilo EV1, a neki od inžinjera sa tog projekta rade i na proizvodnji novih električnih motora.

Motori koje GM dizajnira svoje će mjesto naći pod haubama hibridnih modela, ali će se možda naći i u potpuno električnim vozilima.