auto
0

GM prodaje odjel auto-dijelova Kinezima

FENA
Američki proizvođač automobila General Motors (GM) saopćio je da je odlučio prodati odjel za proizvodnju automobilskih dijelova jednoj kineskoj grupi.

Odjel Nexteer bit će prodan Pacific Century Motorsu, koji uključuje kineskog proizvođača auto dijelova Tempo i grad Peking.

GM je odbio navesti vrijednost transakcije ali je agencija za finansijske vijesti Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila da će Kinezi platiti novu akviziciju 450 miliona dolara.

Prodaja će biti zaključena do kraja ove godine.

Time je GM po drugi put odlučio prodati odjel za proizvodnju dijelova, koji je bio otkupio od firme Delphi prilikom njezine objave stečaja.

Ta se firma bila odlučila koncentrirati na elektroniku, motore i ostale dijelove. Nexteer ima bolje šanse kao neovisni dobavljač dijelova, kazao je potpredsjednik GM-a Stephen Girsky.

Mnogi proizvođači automobila strahuju da će u slučaju povezivanja s njihovim dobavljačima konkurencija steći uvid i u njihove poslovne tajne.

Iako je GM Nexteerov glavni klijent, ta kompanija opskrbljuje i kompanije poput Fiata, Forda, Toyote, Chryslera, Peugeota i Citroena.