auto
6

GM povlači više od četiri miliona automobila zbog problema sa zračnim jastucima

Klix.ba
Kompanija General Motors je odlučila povući više od četiri miliona automobila, većinom onih koji su prodani u SAD-u, a razlog je problem sa softverom zračnih jastuka koji je rezultirao smrtnim slučajem.

Automobili koji su zahvaćeni ovim defektom su modeli proizvedeni u protekle dvije godine, a među njima su Buick Chevrolet, GMC i Cadillac.

Kompanija GM povlači ukupno 4,28 miliona automobila širom svijeta, od čega se 3,6 miliona nalazi u SAD-u.

GM je saopćio da u rijetkim slučajevima dijagnostički modul, mali kompjuter koji prati situaciju i kontroliše aktiviranje zračnih jastuka, nekada može uključiti testni mod. Ako se to dogodi prednji zračni jastuci se neće aktivirati u slučaju sudara, a sigurnosni pojasevi se neće zategnuti oko putnika kako bi spriječili povrede.

Kompanija je objavila da je ovaj problem rezultirao najmanje jednim smrtnim slučajem, a tri osobe su povrijeđene. Problem se javio u maju kada je Chevrolet Silverado iz 2014. godine učestvovao u saobraćajnoj nesreći, a pri tome nije došlo do aktiviranja zračnih jastuka. GM je obavijestio dobavljača modula, kompaniju Delphi Corp, koja je izvršila testiranja. Potom je donesena odluka o povlačenju automobila.

GM će obaviti nadogradnju softvera, što će riješiti problem veoma brzo.

Automobili s pomenutim problemom su Buick LaCrosse, Chevrolet SS, Chevrolet Spark EV, Buick Encore, GMC Sierra 1500, Chevrolet Corvette, Chevrolet Trax, Chevrolet Caprice, Chevrolet Silverado 1500, Chevrolet Tahoe, Chevrolet Suburban, Chevroled Silverado HD, GMC Yukon, GMC Yukon XL, GMC Sierra HD, Cadillac Escalade i Cadillac Escalade ESV.

Vezani članci