auto
0

GM otplatio dug vladama SAD-a i Kanade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki proizvođač automobila "General Motors" (GM) okončao je otplatu ukupno 5,8 milijardi dolara duga vladama SAD i Kanade, koje su mu prošle godine zajmovima pomogle da se spasi, saopćila je ta kompanija.

Isplaćeni zajmovi uključuju oko 4,7 milijardi dolara američkoj vladi i 1,1 milijardu dolara Kanadi, prenio je Reuters.

GM, koji je u julu 2009. izašao iz bankrotstva, obećao je prije dvije sedmice da će "najkasnije do juna" otplatiti zajmove američkog ministarstva finansija i kanadske agencije za finansiranje trgovine "Export Development Canada" (EDC).

"Naša sposobnost da otplatimo te zajmove manje od godinu dana nakon izlaska iz bankrotstva predstavlja znak da je naš plan za izgradnju novog GM djelotvoran", izjavio je izvršni direktor GM Ed Whitacre.

On je dodao da je to također značajan korak ka konačnom smanjenju udjela koje u kompaniji posjeduju SAD i Kanada.

GM je dobio oko 50 milijadi dolara podrške za spašavanje od vlade SAD, od čega je veći dio konvertovan u obične i preferencijalne akcije u toj kompaniji, koje nisu obuhvaćene ovom otplatom zajmova.

Američko ministarstvo finansija posjeduje 60,8 posto udjela u običnim akcijama GM, "Export development Kanada" je vlasnik 11,7 posto udjela, povjereništvo za zdravstvo "United auto workers" ima 17,5 posto udjela i stari GM, sada poznat kao "Motors likvidation", vlasnik je 10 posto akcija.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame je saopćila da je okončanje vladinog vlasništva u GM njen glavni prioritet.

Ranije je GM objavio da je u periodu od izlaska iz bankrota u julu prošle godine do kraja 2009. zabilježio neto gubitak od 4,3 milijarde dolara, uključujući 3,4 milijarde dolara neto gubitka u četvrtom kvartalu.

GM je danas saopćio da će investirati 257 miliona dolara u fabrike za proizvodnju sljedeće generacije "Chevrolet Malibua" u Detroitu i Kanzasu.