auto
0

GM - otkazi i novi modeli

Sarajevo-X
General Motors Europe je objavio da će u naredne dvije godine otpustiti preko 12 hiljada radnika, većinom iz Njemačke. Otkazi će najviše pogoditi Opelove radnike u Njemačkoj, jer će trebati podjeliti 10 hiljada otkaza.

Ostalih oko 2000 poslova izbugit će Saabovi i Chevroletovi radnici u tvornicama u Belgiji, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Na ovaj potez su se odlučili nakon velikih gubitaka, jer kako kažu drugog izlaza nema. Pokušali su na par načina riješiti krizu, ali rezultata nije bilo, pa su u predhodne tri godine gubici Eu GM-a premašili cifru od 665 miliona $.

Sada se iz GM-a nadaju da će novi program reorganizacije donijeti očekivane rezultate i prekinuti niz neuspjeha. U skladu sa reorganizacijom, ovaj program donosi i nešto dobro. Iz GM-a je najavljeno da će Evropskim markama dati više slobode kod razvijanja novih modela, što će obradovati mnoge auto fanove. Tako u narednih 5 godina, GM planira na Evropsko tržište izbaciti 45 novih modela. Tu spadaju automobili Opela/Vauxhalla, Saab-a i Chevroleta.

Novost je i Saab postrojenje u Trollhättanu, gdje će od sada biti sklapani i modeli Cadilaca. Ove poslove je trebao preuzeti Opel, ali nije uspio zadovoljiti neke zahtjeve koje je GM postavio.

B.K.