auto
0

GM će proizvoditi Camaro u Kanadi

FENA
Američki proizvođač automobila General Motors saopćio je u ponedjeljak da će investirati 740 miliona dolara u Kanadu kako bi tamo proizvodio svoj novi Camaro, sportski model povučen s tržišta 2002. godine, koji će se na ceste vratiti 2009.

Kompanija je najavila u saopćenju da će radovi odmah otpočeti u jednoj od njene tri fabrike u Oshawi, u predgrađu Toronta.

Proizvodnja prvih verzija Camara treba da počne krajem 2008. godine, a prodaja će početi u prvom tromjesečju 2009, istakao je američki konstruktor.

Ova investicija će omogućiti GM-u da izbjegne zatvaranje jedne od svojih fabrika u Oshawi koja je trebalo da prestane s radom 2008. godine. Sindikat kanadskih automobilskih radnika je prihvatio plan odlaska u prijevremenu penziju kako bi Kanadi garantirao proizvodnju tog modela.

Chevrolet Camaro je krajem 60-tih, u 70-tim i 80-tim godinama bio vrhunsko vozilo, ali je 90-tih opala prodaja i model je povučen s tržišta 2002. godine. Camaro se tada proizvodio u Boisbriandu, u predgrađu Montreala.