auto
0

Genijalni izum za sigurnost u saobraćaju

Sarajevo-x.com
Genijalni izum sa Novog Zelanda koji je dizajniran radi sprječavanja saobraćajnih nesreća bit će predstavljen ostatku svijeta.

Princip je u brzom i intenzivnom treperenju štop svjetala automobila, kada god vozač naglo pritisne kočnicu.Na taj će način značajno biti reduciran broj saobraćajnih nesereća koje nastaju kada u koloni prednji automobil naglo zakoči.

"Što brže kočite, štop-svijetla će brže treperiti", rekao je izumitelj Stewart Andrews čiji su BrakeSafe uređaj stručnjci na sa Novog Zelanda proglasili najinventivnijim izumom u oblasti sigurnosti saobraćaja u posljednjih nekoliko godina.

Andrews dodaje da, iako se štop-svijetla pale automatski sa pritiskom na kočnicu, iluminacija je identična bilo da se radi o laganom kočenju ili veoma naglom.

"Vozač koji se nalazi iza vas nema informaciju na osnovu koje bi prosudio kada treba zakočiti da bi zaustavio automobil na vrijeme. Vremensko kašnjenje ove informacije uzrokuje veliki broj nesreća ovog tipa, koje rezultiraju smrtnim slučajevima, povredama i oštećenjima automobila", kaže Andrews.

Testovi BrakeSafe uređaja na Novom Zelandu pokazuju značajno povećanje instinktivne reakcije vozača, nego u slučaju kada vide statičku iluminaciju.

Iako su francuski proizvođači automobila, Renault i Peugeot ugradili slične uređaje u svoje sisteme, izum sa Novog Zelanda je u prednosti jer može biti ugrađen u bilo koji automobil, bez obzira na godinu proizvodnje.

Auto-električar na Novom Zelandu, uređaj ugradi za 20 minuta, za cijenu od 250 novo-zelandskih dolara.

Andrewova kompanija DataBrake International iz Aucklanda, patentirala je proizvod na Novom Zelandu, a poduzela je inicijativu da zaštiti svoj izum i u Evropi i Australiji.