Vijesti iz SAD-a
0

General Motors izašao iz bankrota

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnici administracije SAD i General Motorsa potpisali su danas dokumente o prenosu profitabilnih marki ove kompanije u novoformiranu automobilsku firmu, koja ima podršku države, objavio je New York Times u internetskom izdanju.

Izlazak GM-a iz bankrota uslijedio je samo dan nakon što je sud odobrio prodaju imovine ove firme, uprkos žalbama kreditora, kojih je bilo oko 850.

Među najpoznatijim markama General Motorsa su Cadillac, Chevrolet i GMC. One će sada pripasti državnoj firmi koja će se zvati "Kompanija General Motors".

Američka država posjedovaće 61 odsto nove firme, a ostatak će pripasti fondu za zdravstvenu zaštitu sindikata radnika automobilske industrije, akcionarima i Vladi Kanade.

Ovakav razvoj situacije bio je očekivan, a rukovodstvo GM-a uskoro će se obratiti novinarima u sjedištu firme u Detroitu.

GM je bio najveća automobilska kompanija na svijetu od 1937. do 2007. godine, kada ga je po broju prodatih vozila pretekla japanska Toyota.

Novi GM biće manja kompanija, poslije otpuštanja više desetina hiljada radnika, ukidanja ili prodaje pojedinih marki, zatvaranja nekoliko fabrika i usvajanja novog ugovora o radu.