Kinezi kupuju Volvo?
0

Geely zainteresovan za Fordov brend

Sarajevo-x.com
Uslijed nastale krize, kada se većina proizvođača pokušava riješiti proizvoda i marki koje ne donose dovoljan profit, Ford je odlučio razmotriti prodaju Volva već dovoljno poznatom i razvijenom Geelyu, jednom od najsnažnijih kineskih brendova.

Potez prodaje Volva jedan je od ključnih koraka Forda u cilju osnaživanje globalne ekonomske situacije ove američke kompanije. Među prvim kandidatima koji su se pokazali kao odlični usvojitelji Volva su Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) i Changan Automobile koji već odavno proizvodi produženu verziju Volva S80 za kinesko tržište.

Ipak, ove dvije kompanije očito je pretekao Geely Automobile koji je pored odličnih predispozicija za kupovinu, pokazao i dovoljnu dozu interesovanja većinski paket dionica Volva. Tako su predstavnici Geelya već posjetili sjedište Volva u Gothenburgu još početkom ove godine, nakon čega je Ford počeo sa najavama kako namjeravaju rasprodati svoj Premier Automotive Group gdje spadaju Volvo, Jaguar, Land Rover i, naravno, Aston Martin.

U to vrijeme Geely nije bio spreman platiti 6 milijardi dolara koliko su u Fordu tražili, ali s obzirom da su prije nekoliko dana insajderi iz Forda najavili kako je sada moguće dobiti Volvo za znatno nižu cijenu, pregovori između ove dvije kompanije su ponovo pokrenuti.

Razvoj ovih pregovora još uvijek je pod lupom svjetske javnosti, ali poznato je da je sada glavna stavka zahtjev Forda da se sve fordove platforme za automobile, na kojima su zasnovani neki modeli Volva, karakterišu kao intelekutalno vlasništvo, te da nesmiju biti korištene od strane bilo kojeg drugog proizvođača osim Forda.