auto
1

Fordovi roboti vozači pomažu u testiranju vozila

Klix.ba
Američki proizvođač automobila Ford osmislio je čitav niz vozila kojima upravljaju roboti, kako bi testirao sigurnost vozila.

Roboti mogu ubrzavati, upravljati, pa čak i zakočiti kako bi propustili prolaznike ili izbjegli prepreke. U tome im pomaže čitav niz ugrađenih kamera, senzora i GPS prijemnika.

Zahvaljujući robotima, vozila mogu proći mnogo rigoroznija testiranja, a zatim vozilo, na specijalno dizajniranim stazama, provući kroz ekvivalent 10 godina korištenja i habanja u jednoj vožnji. Ljudima su ovakva testiranja dozvoljena samo jednom dnevno.

Ford je prvi proizvođač automobila koji je razvio robotsku tehnologiju sposobnu za upravljanje vozilima. Iz kompanije navode kako su roboti idealni za ovaj posao, jer su mnogo pogodniji za testiranje izdržljivosti vozila, koja su često prenaporna ili preopasna za ljude.

Nova tehnologija najviše je korištena prilikom testiranja novog Fordovog kombija Transit, koji bi se u prodaji trebao pojaviti naredne godine. Testiranja su vršena na poligonu kompanije u Romeu, američka savezna država Michigan.

Robotski moduli instalirani u testno vozilo kontrolišu upravljanje, ubrzavanje i kočenje, a slijede programiranu rutu. Poziciju vozila prate kamere u kontrolnoj prostoriji, a GPS prijemnici brinu o tome da je pozicija precizno određena.

Ukoliko vozilo skrene sa programirane rute, inžinjeri mogu popraviti rutu i ponovo započeti testiranje. U vozilu se nalaze i senzori koji brinu o zaustavljanju ukoliko se na putu pojavi pješak ili drugo vozilo.

Robotski upravljana vozila prolaze kroz rigorozne testove na Fordovim stazama zvanim Silver Creek, Power Hop Hill i Curb Your Enthusiasm, čije različite površine sadrže razbijeni beton, kamenje, metalne rešetke, šljunak, blato i uvećane "ležeće policajce".

Svi sjevernoamerički Fordovi kamioni moraju proći testove izdržljivosti prije nego dobiju certifikat za korištenje.

"Neki od testova koje provodimo na svojim kamionima u Sjevernoj Americi su toliko naporni da vozačima moramo ograničiti vrijeme izlaganja. Roboti nam omogućavaju da ubrzamo te testove dok istovremeno povećavaju produktivnost naših drugih programa, zahvaljujući preraspodjeli vozača u oblasti testiranja buke i dinamike vozila", izjavio je Dave Payne, direktor razvoja vozila u Fordu.