auto
0

Ford zabilježio najveći gubitak u posljednje 103 godine američke autoindustrije

FENA
Kompanija Ford Motor Co. izgubila je 5,8 milijardi dolara u četvrtom kvartalu prošle godine u jeku pada prodaje i golemih troškova restrukturiranja, povećavajući godišnji deficit proizvođača vozila na 12,7 milijardi dolara, najveći u njegovoj 103-godišnjoj historiji.

Godišnji gubitak objavljen u četvrtak nadmašio je raniji rekord za godinu od 7,39 milijardi dolara postavljen u 1992. Kompanija je zaradila 1,44 milijardi dolara u 2005.

Kompanija sa sjedištem u Dearbornu očekuje da nastavi stvarati gubitke u ovoj godini. Ona očekuje trošak i do 10 milijardi dolara na automoto operacije tokom 2009. i potrošila je do sedam milijardi dolara na ulaganja u nove proizvode, javio je AP.

Isključujući posebne troškove, Ford je izgubio 1,50 dolara po dionici u cjelokupnoj 2006. godini, gore nego što je Wall Street prognozirao. Četrnaest analitičara koje je anketirao Thomson Financial očekivalo je gubitak od 1,35 dolara po dionici za prošlu godinu, isključujući posebne troškove.

Ford je saopćio da posebni troškovi udruženi s troškovima restrukturiranja iznose 9,9 milijardi dolara za prošlu godinu dok kompanija nastavlja s naporima na smanjenju kako bi odgovorila smanjenoj potražnji za njenim automobilima i kamionima.