"Sarajevo Rally 2012."
0

Ford T iz 1925. godine proglašen najljepšim automobilom

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon tradicionalne kafe i tufahije u Morića hanu na Baščaršiji, učesnici Desetih međunarodnih oldtimer susreta automobila i motora "Sarajevo Rally 2012.", uputili su se ka Trgu ispred Narodnog pozorišta gdje je upriličena velika gradska zabava za ljubitelje starih automobila.

Ovi limeni rariteti, od kojih neki potječu iz davnih 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća plijenili su pažnju brojnih građana, koji su pak mogli i glasati za najljepši automobil.

Kako je za Klix.ba kazao Nedim Husić Braco, predsjednik Oldtimer kluba, manifestacija je već tradicionalno, deseti put organizovana u povodu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo. Ove godine učešće je uzelo 45 posada iz cijele Evrope, odnosno iz Njemačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, ali i cijele BiH.

“Kao i svake godine do sada izbor automobila je ogroman i mogu reći da je konkurencija dosta jaka. Jedan od najstarijih automobila na ovogdišnjem susretu je pravi raritet i mislim da ih u Evropi ima samo dva. To je Ford model “T” iz 1925. godine. Tu su i već standardni automobili iz kolekcije Mađara Rudolfa Adanka od kojih je i najstariji automobil, Buick iz 1922. godine. Osim toga imamo i jednog Opela iz 1936., nekoliko Mercedesa iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina”, kazao je Husić.

Na kraju cjelodnevnog druženja, prema glasovima građana izabran je i najljepši automobil. Ove godine glavnim peharom nagrađen je Ford "T" iz 1925. godine vlasnika Janoša Sutoa iz Mađarske, dok je dodijeljen i pehar za najstariji automobil, a to je Buick Roadster 1922. godine vlasnika Adanka Rudolfa iz Mađarske. Najudaljenija destinacija sa koje je stigao jedan automobil je Njemačka, a svoj Opel kabriolet iz 1922. godine je predstavio Hans Shemri. Nagradu za najveseliju posadu, dobili su bili Vjeko i Tonka Kuzmanović iz Splita.