auto
0

Ford suočen sa gubicima

Sarajevo-x.com
Jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača automobila i motora, Ford, nalazi se u finansijskoj krizi. Kako su saopćili iz ove kompanije jučer popodne, gubitak se u drugoj četvrtini ove godine popeo na 254 miliona dolara, što je dva puta više nego što je prethodno objavljeno.

Ovaj 103 godine stara automobilska kompanija se suočava sa najvećim finansijskim problemima do sada, i to najvećim dijelom na tlu Sjeverne Amerike.

Ford je angažirao Kennetha H.M. Leeta, iskusnog i svjetski poznatog bankarskog stručnjaka, kako bi napravio uvid u finansijsku situaciju kompanije. Leetu je također povjereno i mjesto savjetnika izvršnog direktora kompanije, Williama Clay Forda Jr..

[SLIKA]1[/SLIKA] William Clay Ford Jr.

Od Leeta se očekuje da napravi detaljno istraživanje tržišta i prilika, te da odluči da li je Fordu potrebno da pronađe partnere kako bi zadržao svoju poziciju u svijetu automobilske industrije. Već prije je pominjanja mogućnost ostvarivanja partnerstva sa General Motorsom, Renaultom, te Nissanom, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Posljednji poraz sa kojim se Ford suočio, bilo je objavljivanje rezultata prodaje na tlu Sjeverne Amerike za mjesec juli. Iako se očekivalo da će Ford zauzeti visoko drugo mjesto, Toyota je ipak ostvarila veću prodaju.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Gubici sa kojima se Ford prošle godine morao suočiti kada je u pitanju tržište Sjeverne Amerike dosegli su čak cifru od 1,6 milijardi dolara.

U skladu sa teškom situacijom, čelnici Forda su najavili da će do 2012. godine vjerovatno ukinuti oko 30.000 radnih mjesta i zatvoriti 12 fabrika u Sjevernoj Americi.