Od početka 2013. i u BiH
0

Ford širi ponudu štedljivim 1.0 motorom

Klix.ba
Ford proširuje svoju ponudu štedljivih pogonskih motora potpuno novim inovativnim 1.0-litarskim EcoBoost motorom sa tri cilindra, koji je razvijen u Evropi. Spomena je vrijedan podatak da je ovo najmanji motor koji je Ford ikad napravio.
Dolazak najnovijeg člana EcoBoost porodice i Fordovog novog hibridnog prenosa dodatno će osnažiti ponudu ove kompanije u segmentu štedljivih vozila. Predstavljajući novopridošle pogonske motore, Derrick Kuzak, potpredsjednik grupacije Ford za globalni razvoj proizvoda, rekao je kako je motor s tri cilindra u nizu razvijen u Europi za svjetsku primjenu i da je značajan dodatak gami Ford motora.

"Proteklih pet godina napravili smo rekordnu investiciju u nove pogonske agregate i tehnologije uštede goriva“, rekao je Kuzak. "Danas imamo najsvježiju gamu motora u industriji. A mnogo toga tek dolazi“, dodaje.

Inženjeri u Fordovom tehničkom centru u Duntonu u Velikoj Britaniji dobili su zadatak razviti novi EcoBoost 1.0 litarski motor kao okosnicu ambiciozne EcoBoost benzinske porodice motora. Tehnički unaprijeđen, to je krajnje štedljiv motor sa tri cilindra koji daje iste performanse kao i motor s četiri cilindra, ali s mnogo većom uštedom i manjim emisijama štetnih gasova. Kako bi to postigli, inženjeri u Duntonu, Fordovom globalnom centru za motore manjeg kapaciteta, fokusirali su se na poboljšanje termalne učinkovitosti i smanjenje trenja unutrašnjih dijelova motora naročito tokom zagrijavanja. Tada motor emituje najveću razinu CO2 i ostalih zagađivača. Novi motor uvodi mnoge nove tehnologije koje bi, sudeći po svemu, mogle biti dio DNK budućih Fordovih motora.

Fordov 1.0-litreni 3-cilindrični EcoBoost benzinski agregat proglašen je ukupnim pobjednikom tradicionalnog izbora za najbolje motore godine International Engine of the Year Awards (IEOTY).

Ovo je prvi Fordov motor u istoriji ovog takmičenja kojem je to pošlo za rukom. I ne samo to: žiri sastavljen od 76 uglednih novinara iz 35 zemalja svijeta Fordovoj je maloj turbo mašini sa direktnim ubrizgavanjem goriva i promjenjivom geometrijom ventila dodijelio više bodova nego ijednom motoru do sada.

O kakvom se tehnološkom dragulju radi, potvrđuje i podatak kako je najmanji motor u ponudi plavog ovala osvojio još dvije nagrade, jednu u kategoriji za najbolji novi motor, a drugu za najbolji motor u kategoriji do opsega jedne litre.

Na tržištu Bosne i Hercegovine ovo će čudo od motora biti dostupno početkom 2013. godine u ovlaštenim Ford centrima.