auto
0

Ford prodaje Aston Martin

Sarajevo-x.com
Američki proizvođač automobila Ford prodat će luksuznu automobilsku marku Aston Martin za 770 do 965 miliona dolara kako bi riješili svoje finansijske probleme.

Ford je kupio 75 posto dionica Aston Martina 1987. godine, a ostalih 25 posto je otkupio šest godina poslije. Zbog velikih finansijskih problema američki gigant je dao Aston Martin na prodaju prošle godine pod cijenom od milijardu dolara.

Ford je prošle godine ostvario rekordan gubitak od 12 milijardi dolara. "Otpuštaju hiljade radnike i zatvaraju pogone diljem Sjeverne Amerike, tako da skoro milijardu dolara od prodaje Aston Martina predstavlja samo brzi priliv novca kako bi zadovoljili svoje dioničare.", tvrdi profesor ekonomije David Bailey.

Kupac luksuzne marke je konzorcijum kompanija sa Daveom Richardsom na čelu, koji inače vodi firmu Prodrive. Prodrive, koji vjerovatno neće učestvovati u samoj ponudi konzorcija, će se sljedeće godine priključiti takmičenju Formule 1 te se spekuliše o mogućnosti da će bolidi nositi brand Aston Martina. Prodrive već sarađuje sa Aston Martinom na području trkaćih automobila od 2004. godine.