Spremna za Pikes Peak
0

Ford Fiesta sa 800 KS

Sarajevo-x.com
Ford je najavio da će nova Fiesta imati američku premijeru kao takmičarski automobil, i to na prestižnoj Pikes Peak međunarodnoj brdskoj trci. Kao i većina automobila koji su namjenski pripremljeni za ovu trku, tako i Fiesta ima zaista sve razloge da se pohvali vrhunskim performansama.

Tako će debitantski nastup 19. jula ove godine imati dvije Fieste koje su posebno pripremljene zahvaljujući i angažmanu švedske Olsberg Motor Sport Evolution ekipe, o kojoj dovoljno govore činjenice da je sportski direktor Andreas Eriksson, a jedan od vozača je proslavljeni WRC as Marcus Gronholm. Oni su postavili vrlo ambiciozan cilj pred sebe obavezavši se da ovu legendarnu etapu dugačku 19,95 kilometara odvezu za manje od deset minuta, čime bi ujedno postali i prva ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Kako bi u ovoj namjeri uspjeli Fieste su obdarene vrhunski prerađenim 2,0-litarskim Duratec motorima koji nakon opsežnih zahvata isporučuju čak 800 KS. Podrazumjeva se da su ove Fieste opremljene i pogonom na sve točkove, kao i jedinstvenim Rallycross ovjesom koji je posebno razvijan u saradnji Olsbergs Motor Sport Evolution ekipe, uglednog proizvođača Ohlins i vrhunske ekipe stručnjaka iz evropskog Forda RS odjela.

Eriksson je istakao da su svi u ekipi vrlo uzbuđeni činjenicom da sa ovim automobilima nastupaju na legendarnom Pikes Peaku, gdje će vidjeti svoje sposobnosti u vrhunskoj konkurenciji. U svakom slučaju u ovoj ekipi su uvjereni da su ostvarili sve preduslove da budu u vrhu ekipa koje ciljaju na prolazno vrijeme kraće od deset minuta, čime bi na najbolji mogući način otvorili vrata novoj Fiesti na tlu SAD-a.