auto
0

Fiat seli proizvodnju Pande iz Poljske

SRNA
Italijanski proizvođač automobila Fiat saopštio je danas da će izmjestiti proizvodnju svoj popularnog modela "Panda" iz Poljske nazad u Italiju, poslije višemjesečnog nagađanja o sudbini fabrike koja trenutno zapošljava 5.200 ljudi.

Fiat i sindikati "postigli su saglasnost o potrebi da se održi nastavak proizvodnje i time ponudi budućnost radnicima fabrike Pomiljano", saopštila je kompanija.

Fiat do sada nije precizirao da li će zatvoriti fabriku Pomiljano ili će uložiti velika sredstva u nju, nakon što se trećina zaposlenih u ovom postrojenju u junu izjasnila protiv uslova iz investicionog plana.

Prema ovom planu, Fiat  će preseliti proizvodnju "Pande"  iz Poljske u Pomiljano, siromašni region južno od Napulja, pod uslovom da radnici prihvate duže radno vrijeme i kraće pauze.

"Panda", jeftini hečbek, trenutno se proizvodi u južnom poljskom gradu Tihi, nedaleko od granice sa Češkom Republikom.

Italijanska kompanija, koja je prošle godine kupila udio od 20 posto u američkom Chrysleru priprema se da investira 700 miliona eura u modernizaciju fabrike Pomiljano.

Fiat  želi da se proizvodnja organizuje tako da fabrika radi 24 sata dnevno, šest dana u sedmici, kako bi godišnje pravila 270.000 automobila, umjesto 35.000, kao u 2009. godini.
Šef Fiata  Serđo Markione izjavio je da bi fabrika mogla biti zatvorena 2011. godine, ukoliko se ovaj plan ne realizuje.