Istraga širom svijeta
0

Ferrari povlači ukleti model 458 Italia zbog požara

Sarajevo-x.com
Italijanski automobilski gigant "Ferrari" odlučio je povuči sve modele 458 Italia proizvedene ove godine, nakon izvještaja o požarima koji su zahvatili ove automobile.

Iz kompanije su rekli da njihovi inženjeri širom svijeta istražuju pet prijava o incidentima sa vatrom. Rezultat toga je molba vlasnicima 1.200 superautomobila da ih vrate zbog popravki. Incidenti su zabilježeni u Kaliforniji, Parizu, Švicarskoj, Kini i na još jednoj nepoznatoj lokaciji.

Model 458 Italia košta oko 260.000 dolara.

Istragom je utvrđeno da vožnja pod jakim opterećenjem i visokim temperaturama dovodi do zagrijavanja ljepila na određenim dijelovima točkova, što može izazvati požar.

Vlasnici automobila koji su prijavili požar dobit će novi automobil, saopćeno je iz "Ferrarija". Ostalim korisnicima bit će zamijenjeni sporni dijelovi, javlja BBC.

Model 458 u prodaji se našao ove godine, a prema riječima domaćina emisije "Top Gear", Jeremyja Clarksona, novi Ferrari jedan je od najboljih automobila svih vremena.

Pojedini britanski mediji ovaj su model nazvani ukletim zbog požara i saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali. U posljednja tri mjeseca, šest Ferrarija 458 Italija učestvovalo je u saobraćajnim nesrećama, pet je izgorjelo u požarima, a jedno je uništeno u požaru u skladištu.