auto
0

Euro NCAP - Neprikosnoveni Renault!

Klix.ba
Scenic II je čak peti Renaultov model koji je ostvario maksimalnih pet zvijezdica na evropskom nezavisnom crash testu.

Scenic je ukupno ostvario 34.12 poena od mogućih 37, te ga to čini trenutno najsigurnijim MPV vozilom u svojoj klasi.

U frontalnim i bočnim udarima struktura Scenica je perfektno odradila posao zaštite putnika, a Euro NCAP je pohvalio i sofisticiranu podešenost mnogih sigurnosnih sitema.

Potpuno nova struktura karoserije novog Scenica je dizajnirana da se ponaša aktivno u slučaju udara, ustvari da upije energiju udara dok putnička kabina postaje prostor za preživljavanje i štiti putnike od udara bilo kakvog mehaničkog dijela automobila.

Zahvaljujući upotrebi novih vrsta čelika i drugih materijala, Scenic ima veliku moć upijanja i rasporeda velike količine kinetičke energije koja nastaje pri svakom sudaru.

Na sigurnost se mislilo i pri ugradnji rezervoara za gorivo te je smješten u nedeformabilnu zonu te je i sam izveden od jakih materijala koji omogućavaju zadržavanje istog oblika bilo pri klasičnom udaru straga ili prilikom pritiska odozdo.

Pored sigurne karoserije veoma značajnu ulogu u sigurnosti putnika su odigrali i zračni jastuci koji su raspoređeni širom kabine a treba napomenuti i da sva tri zadnja sjedišta posjeduju pojaseve sa vezanjem u tri tačke.

Sa čak pet vozila sa pet Euro NCAP-ovih zvjezdica Renault je trenutno proizvođač sa najsigurnijom gamom modela.