auto
33

Električni automobili uskoro će biti jeftiniji od običnih zbog nižih troškova održavanja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
"Sva nova vozila do 2025. godine bit će električna, ali ne zbog zelene revolucije već zbog ekonomičnosti", kazao je Tony Seba, predavač na Stanford univerzitetu iz oblasti poduzetništva i čiste energije.

U skorijoj budućnosti motori s unutrašnjim sagorjevanjem bit će sve nepopularniji i neće se moći takmičiti u inovacijama s električnim automobilima, čije cijene padaju, smatraju stručnjaci.

Cijena električnog automobila do 2020. godine bit će 30.000 dolara, a do 2022. godine cijena će iznositi 22.000 dolara. U poređenju s tim prosječna cijena novog automobila s unutrašnjim sagorijevanjem u SAD-u je 33.000 dolara.

Razlog za niže cijene električnih automobila bit će isplativije održavanje. Dok automobil s unutrašnjim sagorijevanjem u prosjeku ima 2.000 potrošnih dijelova te su kvarovi učestaliji, kod električnih automobila u prosjeku se zabilježi tek 20 kvarova.

Električni automobili su na dobrom putu da postanu ekonomičniji i racionalniji izbor kupaca. Zbog toga proizvođač tih automobila Tesla svojim kupcima nudi dugotrajnu garanciju.

Predviđanja su da će prodaja električnih automobila do 2020. godine porasti na 2,4 miliona, u odnosu na 2015. godinu kada je prodato 348.000. U istom periodu predviđa se i povećanje prodaje hibridnih automobila.