auto
0

Električni automobili neće spasiti planetu

Sarajevo-x.com
Stručnjaci upozoravaju da tehnologija za proizvodnju baterija električnih automobila nazaduje, te da će za dvije godine prestati rad na njima.

Vožnja električnim automobilima će biti preskupa i pokrivat će mnogo manju udaljenost jednim punjenjem baterije nego što se to ranije vjerovalo.

Britanski premijer David Cameron je potvrdio kako će tamošnja vlada sa 20 miliona funti pomoći "Nissanu" pri izumu električnih automobila na sjeveroistoku zemlje, prenosi "Daily Mail."

Vlada je spremna dati podsticaj u vidu povrata poreza u iznosu od pet hiljada funti svakome ko kupi električni automobil umjesto automobila koji koriste benzin ili dizel gorivo.

Također, u Londonu i drugim gradovima se planira izgradnja mreže stanica na kojim će se puniti baterije električnih automobila.

Međutim, Institut injženjeringa i tehnologije u svom istraživanju navodi da su dobre performanse električnih automobila čista fantazija.

Tim magazina "E&T" ovog instituta tvrdi kako će se baterije pokvariti nakon dvije godine, a njihova zamjena će biti veoma skupa. Baterije koje koriste istu litij-ionsku tehnologiju kao mobiteli neće moći preći više od 160 km sa jednim punjenjem.

Eksperti tvrde kako je razlika između konvencionalnih i električnih automobila ogromna te da kupci neće željeti preći na korištenje nove tehnologije.

Kao primjer navode konvencionalne modele "Ford Focus" i "VW Golf" koji sa jednim rezervoarom goriva mogu preći udaljenost od 580 km održavajući brzinu od 112 km/h.

Da bi električni automobil postigao slične performanse, njegove baterije bi trebale imati masu od 1,5 tona, bile bi veće od konvencionalnog auta, a koštale bi oko 120.000 eura, dok bi sam automobil koštao 36.000 eura.