auto
0

Donkervoort D8 GTO Bare Naked Carbon Edition: Nizozemski Caterham

Klix.ba
Nizozemska automobilska manufaktura Donkervoort osnovana je 1978. godine. Od tada do danas, pod sloganom "bez kompromisa“, prave ultralagane sportske automobile u koje od 1996. godine umjesto Fordovih ugrađuju Audijeve motore. Posljednja u nizu kreacija, koje veoma podsjećaju na legendarni britanski Lotus Seven (kasnije Caterham Seven), je D8 GTO Bare Naked Carbon Edition.

Donkervoort D8 GTO Bare Naked Carbon Edition prvi je model nizozemske kompanije na kojem su za proizvodnju pojedinih elemenata automobila korištena karbonska vlakna. Karbon je korišten za proizvodnju sjedišta, panela na vratima, instrumentne table, pragova, okvira prozora, kućišta svjetala, blatobrana, zadnjeg odbojnika... U Donkervoortu se se našalili naglašavajući da karbon, odnosno njegova boja, beskompromisnom karakteru superbrzog D8 GTO dodaju i malo "mračne strane“.

D8 GTO Bare Naked Carbon Edition na cjevastoj šasiji "nosi“ Audijev 5-cilindarski 2,5-litarski TFSI turbo-benzinski motor koji razvija 400 KS i nudi 450 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na zadnju osovinu obavlja se preko 5-stepenog ručnog mjenjača. Automobil čija je masa oko 700 kilograma od 0 do 100 km/h stiže za 3 sekunde, a njegova maksimalna brzina iznosi 255 km/h. Uz opcioni paket Performance, što bi trebalo biti idealno za „rekreaciju“ na kružnoj stazi, automobil od 0 do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi, a maksimalna brzina u tom slučaju je 270 km/h.

Početna cijena Donkervoorta D8 GTO Bare Naked Carbon Edition sa Performance paketom iznosi oko 145.000 eura.