auto
0

Dodge Journey na evropskom tržištu postaje Fiat Freemont

Sarajevo-x.com
"Chrysler Group" će prestati prodavati Dodge Journey u Evropi, pa će umjesto toga ovaj crossover biti prodavan pod Fiatovom "značkom".

Fiatova verzija Dodge Journeyja će biti nazvana Freemont.

Proizvodnja Freemonta je ideja direktora "Fiat-Chryslera", Sergija Marchionnea, koji na ovaj način želi smanjiti troškove razvoja i povećati efikasnost fabrika.

Freemont će biti preimenovana verzija osvježenog Dodge Journeyja koji je predstavljen na sajmu automobila u Los Angelesu, a koji se održao u novembru ove godine. Journey je doživio manje izmjene u dizajnu eksterijera, izmjenjena je unutrašnjost, a napravljene su određene modifikacije na sistemu suspenzije.

Fiat Freemont će debitovati na sajmu automobila u Ženevi u martu 2011. godine, a početak prodaje je najavljen za juni.

Kompanija "Chrysler" je počela prodavati Dodge Journey u Evropi 2008. godine. U prvih deset mjeseci, prodaja Journeyja je pala za 20 posto.

Kupcima Freemonta će biti ponuđen Fiatov 2,0-litarski dizelaš sa 170 KS. Aktuelni Journey pokreće Volkswagenov 2,0-litarski dizelaš koji isporučuje 140 KS.

Freemont će zamijeniti Fiatov slabo prodavani model Ulysse, čija je proizvodnja zaustavljena ovog mjeseca.

Zvaničnici Fiata se nadaju da će Freemont biti prodan u više jedinica jer nudi pogon na sva četiri točka i ima jači dizelski motor.

Freemont će u Evropu biti dopremljen iz "Chryslerovog" postrojenja koje se nalazi u Toluci u Meksiku, a gdje se proizvode Dodge Journey i Fiat 500 namjenjeni sjevernoameričkom tržištu.