Vozilo za 21. vijek
1

Dizajneri se okrenuli nacrtima sportskih automobila

Klix.ba
Dva dizajnera pokušavaju uvesti amfibijska vozila u 21. stoljeće uz pomoć dotjeranih kreacija baziranih na sportskim automobilima.

Iako je njihova proizvodnja počela još 1950-ih godina, ideja nikada nije u potpunosti zaživjela. Međutim, rođaci Michael Mercier i Chris Jones se nadaju da će to uspjeti promijeniti. Za izgradnju Mercier-Jones Hovercrafta, amfibijskog vozila sa zračnim jastukom, će biti korišteni visokotehnološki materijali i komponente koje se koriste u pomorskoj, automobilskoj i avionskoj industriji, ali će biti predstavljeno kao vozilo koje može svako kupiti i u kojem mogu svi uživati.

Međutim, prije nego počnu sa izgradnjom ovog vozila dizajneri moraju prikupiti dovoljno finansijskih sredstava. Do sada su uspjeli prikupiti samo 4.000 od potrebnih 50.000 dolara.

"Automobilska industrija je prepuna futurističkih koncepata koji nas inspirišu i interesuju, ali nikada nemamo priliku da ih vozimo jer ih vrlo rijetko uspiju proizvesti. Tehnologija amfibijskih vozila je i futuristička i interesantna, ali dizajni trenutnih modela ne inspirišu na odgovarajući način. Mi ćemo to promijeniti", napisali su dizajneri na svojoj stranici.

Mercier-Jones Hovercraft ne samo da će izgledati kao sportski automobil, nego će se i ponašati kao jedan. Cilj dizajnera je da počnu sa proizvodnjom ovih vozila koja će se prodavati po cijeni od 20.000 dolara.