auto
0

Divlja mačka u crnom odijelu

Klix.ba
Fuore Design International je u čast njihovog prvog pojavljivanja na renomiranom Geneva Motor Showu predstavio izuzetnu grabljivicu.

BlackJag sadrži i neka prepoznatljiva riješenja koja smo imali priliku vidjeti na modelu XF10, predstavljenog u Barceloni prošle godine. Ipak XF10 je predstavljao izvor čiste snage i ekstremnih perfomansi, dok je BlackJag ipak profinjen i znatno sofisticiraniji.

Dizajnerske linije ovog modela su tako pojednostavljene, te je njihovim ravnanjem postignuta izuzetna sportska elegancija. Mnoge komponente, poput maske, otvora za zrak i farova su slične onima na XF10, ali su sada mnogo detaljnije razrađene te sa karoserijom čine jedinstvenu cjelinu.

Ovaj sportski dvosjed se ne ističe samo svojim izgledom nego i pogonskom jedinicom i mehaničkim komponentama. Divlju snagu od 640 KS tako isporučuje ogromni DOHC deseto-cilindraš radne zapremine čak 7.0 litara.

Ovakve brojke su i više nego dovoljne za ubrzanje do 100 km/h za samo 3.8 sekundi i maksimalnu brzinu od oko 330 km/h.

I dimenzije govore da se radi o pravom cestovnom bolidu, pa je tako BlackJag dugačak 4.55 metra, širok 1.98 metara i visok, ili bolje rečeno nizak, 121 centimetar. Ukupna težina iznosi 1350 kg.

BlackJag je dizajniran u Fuore Design studiju u Barceloni, a sastavljen je u Modarteu, rukama Stefana Ardagne, jednog od najboljih italijanskih konstruktora prototipnih vozila.