Volvo automobili budućnosti
0

Dijelovi karoserije kao baterije

Sarajevo-x.com
Zamislite automobil čija karoserija služi i kao punjiva baterija, koja se nadopunjava energijom kočenja ili putem utičnice. Sada se to čini kao fascinantna ideja, ali već se vrše testovi, koji će dokazati da li se ova vizija može pretvoriti u realnost. Volvo je jedan od devet učesnika u novom međunarodnom razvojnom projektu.

Među najveće izazove razvoja hibridnih i električnih automobila spadaju dimenzije, masa i cijena aktuelne generacije baterija. Kako bi se postigao dovoljan kapacitet za svakodnevno korištenje, potrebne su velike baterije, koje posljedično povećavaju ukupnu masu vozila.

Nedavno je Imperial koledž u Londonu pokrenuo razvojni projekat, koji je ujedinio devet evropskih kompanija i instituta. Volvo je jedini proizvođač automobila, koji učestvuje u ovom projektu. Sa finansijskom pomoći od oko 3,5 miliona eura od strane EU, razvija se kompozitna mješavina karbonskih vlakana i polimerskih smola, koja može pohranjivati električnu energiju, brže od konvencionalnih baterija. Istovremeno je taj materijal dovoljno jak, ali i savitljiv, što znači da se može oblikovati u karoserijske panele. To bi ujedno donijelo i smanjenje mase budućih automobila za oko 15% u odnosu na aktuelne automobile.

Volvo donira svoju ekspertizu

Projekat će trajati tri godine. U prvoj fazi, rad će se fokusirati na razvoj kompozitnog materijala i njegovu eventualnu proizvodnju, a tek će se u posljednjoj fazi ugrađivati u automobil.

"Naša uloga jeste doniranje bogate ekspertize u proizvodnji automobila, kako bi novi materijal bio pogodan za masovnu upotrebu, te kako bi se otkrile sve prednosti i mane", kaže Per-Ivar Sellegren, razvojni inžinjer u Volvo centru za materijale.

Veliki interes za projekat

Projekat je privukao veliku pažnju javnosti, što potvrđuje veliki broj posjeta internet stranici Imperial koledža, koja sadrži informacije o istom. Mnogi su posjetioci uvidjeli potencijal ove tehnologije, te su dali i svoje ideje o primjeni. Ukoliko se projekat pokaže uspješnim, već se naziru brojni načini upotrebe. Recimo, mobilni telefoni bi mogli biti tanki poput kreditne kartice, a laptopi bi izdržali duže bez punjenja.