auto
0

Daimler se riješio Chryslera

Sarajevo-x.com
Grupacija DaimlerChrysler je odlučila ponišiti jedno od najskupljih i najneuspješnijih spajanja u historiji autoindustrije kada je u ponedjeljak pristala prodati neprofitabilnu američku diviziju Chrysler privatnoj investicijskoj kompaniji Cerberus Capital Management iz New Yorka za 7,4 milijardi dolara.

Grupacija DaimlerChrysler je odlučila zadržati 19,90% dionica svog američkog branda (uključujući naravno Dodge i Jepp). Od 7,4 milijardi dolara u nove automobilske operacije nekadašnjeg ponosnog proizvođača automobila biti će uloženo 5 milijardi dolara, a 1,05 milijardi dolara predstavljat će Chryslerovu finansijsku podršku. Ostatak, tačnije 1,35 milijardi dolara ide u ruke njemačkog proizvođača automobila koji će se od sada jednostavno zvati Daimler AG.

Daimler je obavezan prije Cerberusova preuzimanja pokriti Chryslerove troškove restruktuiranja u iznosu od oko 1,6 milijardi dolara, te novoj kompaniji dati zajam od 400 miliona dolara u zamjenu za oslobađanje od sve većih gubitaka i visokih troškova za zdravstveno i penziono osiguranje radnika koji se procjenjuju na čak 18 milijardi dolara. Zavisno od toga da li će zajam biti vraćen ili ne, Daimlerovi prodajni troškovi bi mogli iznositi 650 miliona dolara.

Njemački proizvođač automobila je prije devet godina akvizirao Chryslera za 37 milijardi dolara. Chrysler će se od sada zvanično zvati Chrysler Holdings LLC.

Vezani članci