auto
0

Dacia novosti za 2016. godinu: Nova limitirana serija i Easy-R automatski mjenjač za dCi 90

Klix.ba
Nakon uzbudljive protekle godine u kojoj je Dacia proslavila novi prodajni rekord, start u 2016. ne prolazi bez novih ideja i novosti. Dacia ove godine lansira novu limitiranu seriju Essential za sve putničke modele te osvježava ponudu sa Easy-R automatskim mjenjačem, koji je poslije TCe izvedbe sada dostupan i kod dizelskog agregata dCi 90.

Dacia je uživala u još jednoj plodnoj godini proslavivši novi rekord sa više od 550.000 prodatih vozila, što je porast od skoro osam posto. Međutim, namjera rumunskog proizvođača automobila je zadržati taj trend i ove godine, u čemu će svakako pomoći popularnost na društvenim mrežama, gdje Dacia slovi za najbrže rastuću zajednicu na Facebooku sa preko tri miliona članova. Dva su noviteta s kojima će Dacia osvježiti ponudu ove godine: limitirana serija vozila Essential i Easy-R automatski mjenjač uparen sa dizelskim agregatom dCi 90.

Dacia ove godine lansira novu limitiranu seriju Essential za sve putničke modele: Duster, Sandero, Logan, Logan MCV, Dokker i Lodgy, a koja će biti dostupna na većini evropskih tržišta. Naziv serije će varirati od tržišta do tržišta, a u upravo će snažna online zajednica u pojedinim zemljama biti uključena u proces osmišljavanja naziva.

Vozila iz limitirane serije će pratiti tradicionalno povoljna nabavna cijena, ali i unaprijeđeni optički stil, te poboljšana udobnost putovanja. Eksterijer je bogatiji za novu metalik boju karoserije, Tourmaline smeđu, novi dizajn aluminijskih točkova, te adekvatne oznake i natpise u skladu sa ovom serijom. Enterijer je obogaćen sa Bluetooth radio uređajem i USB priključkom kao i potpunim električnim paketom.

Easy-R prvi automatski mjenjač u Dacia vozilima kod TCe Start & Stop turbobenzinske izvedbe predstavljen je krajem prošle godine, a u 2016. dobiva na dodatnom značaju. Šestostepeni automatski mjenjač Easy-R po jednakoj cijeni biće dostupan i uz dizelsku verziju dCi 90 kod modela Logan, Logan MCV, Sandero i Sandero Stepway.

U poređenju sa ručnim mjenjačem, Easy-R mjenjač sa šest stepeni prenosa uparen sa dizelskim agregatom optimiziran je za veći užitak u vožnji i nižu potrošnju goriva. Kombinujući pouzdanost sa niskim troškovima razvoja i niskoj finalnoj cijeni proizvoda, potpuno novi dizajn automatskog mjenjača je temeljen na elektro-mehaničkoj, umjesto na hidrauličkoj tehnologiji. Da bi se osigurali najviši standardi kvalitete, Easy-R automatika je podvrgnuta temeljitom testu sa 750.000 pređenih kilometara u svim uslovima vožnje.

Pouzdan i pristupačan, Easy-R automatski mjenjač eliminiše potrebu za stalnim pritiskanjem pedale kvačila, pogotovo u urbanim područijima i gradskim gužvama. Easy-R je takođe mnogo povoljnija opcija od konvencionalnih automatskih mjenjača dostupnih na tržištu.