auto
22

Dacia Grand Duster sa sedam sjedišta stiže 2018. godine

Klix.ba
Dacijin jeftini SUV Duster će od 2018. godine biti dostupan sa sedam sjedišta, imat će pogon na sva četiri točka i zvat će se "Grand Duster", a magazin Auto Express je objavio ekskluzivne fotografije.

Kompanija Dacia je prešla granicu od četiri miliona prodanih automobila širom svijeta od 2004. godine, a sada želi nastaviti svoj napredak nizom novih modela. Ključ tih planova će biti potpuno novi Duster koji stiže 2017. godine, ali je u planu i proboj na tržište SUV vozila, tako da se 2018. godine očekuje veći i praktičniji Grand Duster sa sedam sjedišta.

Novi Duster donosi svjež dizajnerski jezik, a Grand Duster će slijediti njegove korake. Veliki SUV će tako zamijeniti kutijasti izgled trenutnog modela s pet sjedišta "mekšim" i elegantnijim dizajnom. Međutim, robusna zaštita karoserije će i dalje biti prisutna.

Dacia će za Grand Duster koristiti istu platformu koja je dio verzije s pet sjedišta, ali sa povećanim međuosovinskim rastojanjem kako bi se dobilo dovoljno mjesta za treći red sjedišta. Model sa sedam sjedišta će biti dug 4,7 metara, oko 200 mm duži od standardnog Dustera, koji će također "porasti" na 4,3 metra. Rezultat je povećanje zapremine prtljažnika, koja će za verziju sa pet sjedišta iznositi 500 litara, a za verziju sa sedam sjedišta 650 litara sa spuštenim sjedištima trećeg reda.

Ove proporcije će omogućiti Grand Dusteru da bude konkurencija Nissanu X-Trail i Kiji Sorento, ali će biti znatno jeftiniji.

Unutrašnjost neće biti iznenađenje, tako da ne treba očekivati previše. Sjedišta presvučena tkaninom, elektrilčni podizači prednjih prozora, DAB radio i čelični tolkovi će biti dio osnovnog modela, no, bolje opremljene verzije će imati klima-uređaj, satelitsku navigaciju i parking senzore.

Ponuda motora će ostati ista, ali će kupcima na raspolaganju biti i 1,2-litarski turbobenzinac, koji razvija 124 KS. Ipak, aktuelni 1,5-litarski dizelaš će biti zamijenjen većim i snažnijim 1,6-litarskim dizelašem, koji isporučuje 130 KS.

Automatski mjenjač po svemu sudeći neće biti u ponudi, tako da će svi motori biti upareni sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Pogon na sva četiri točka će i dalje biti opcija.