auto
1

Corvette među favoritima Le Mansa

Klix.ba
Američka tvornička ekipa Corvette Racing i ove je godine stigla na Le Mans, gdje će pokušati ostvariti osmu pobjedu u klasi od 2001. godine.

Dvije jednako pripremljene žute Corvette C6.R uspješno su odradile testne vožnje na kojima je najbolje vrijeme tima ostvarila Corvetta sa startnim brojem 73, koju je vozio Jan Magnussen. Na prvi pogled moglo bi biti razočaravajuće saznanje da je Magnussen ostvario peto mjesto u klasi GTE Pro, ali prije toga treba znati da je prvih šest automobila u klasi završilo krug sa razlikom u vremenima koja ulazi u jednu sekundu. Razlog više za tvrdnju kako će ovogodišnja trka na Le Mansu biti jedna od najuzbudljivijih je to što su automobili u klasi GTE Pro veoma izjednačeni. Magnussen će svoj automobil dijeliti sa iskusnim Antoniom Garciom i mladim Jordanom Taylorom. Corvette sa startnim brojem 74 vozit će Oliver Gavin, Tommy Milner i Richard Westbrook.

"Testiranje je potvrdilo ono što već znamo. GTE Pro klasa nikada prije nije bila tako izjednačena. Ostaje pitanje ko će se najbolje snaći u neželjenim situacijama kojih na Le Mansu uvijek ima. Računam na iskustvo, veliko znanje i posvećenost naše ekipe, što je put prema vrhunskom rezultatu", kaže Mark Kent, direktor tima.

"U timu nas stalno podsjećaju na tri zlatna pravila Le Mansa: nemoj udariti u nešto, nemoj slomiti nešto, uvijek budi na stazi. Sve ostalo dolazi samo po sebi, ali pošto je konkurencija jača nego ikada, moramo pritiskati maksimalno. Jedno je sigurno: na Le Mansu ne pobjeđuje najbrži auto, nego onaj čija je posada napravila najmanje grešaka", kaže veteran Jan Magnussen.

"Iako mislim da smo najbolje pripremljen tim, konkurencija je ove godine zastrašujuća. Aston Martin želi pobjedom obilježiti svoju jubilarnu godinu, Porsche i Viper imaju nove aute, Ferrari želi odbraniti prošlogodišnju pobjedu... Sve ćemo saznati za nekoliko dana", kaže Antonio Garcia.

Tim Corvette Racing na Le Mansu je pobjeđivao sedam puta. Posljednju pobjedu u klasi ostvarili su 2011. godine. Ove godine nastupaju dva automobila u klasi GTE Pro, a tu su i dvije Corvette u klasi GTE Am francuskog tima Larbre Competition.