auto
5

Citroën Jumpy „La Poste” je 2.500.000. vozilo iz fabrike Sevelnord

Klix.ba
Tvornica Sevelnord grupe PSA Peugeot CITROËN danas slavi 2 500 000. sastavljenih vozila. Tom je prigodom Citroen predao ključeve automobila Citroën JUMPY podružnici francuske pošte VEHIPOSTE koja je već gotovo 10 godina vjerna marki CITROËN. Za tu poštansku grupu u posljednjih 5 godina proizvedeno je gotovo 25.000 vozila.

Predaja jubilarnog Jumpya sastavni je dio ugovora koji suCitroen i Vehiposte sklopili o isporuci 1.200 vozila u dvije godine.

Ova saradnja prikaz je spremnosti Citroena da se prilagodi specifičnim zahtjevima svojih klijenata. Nakon što su ispunili sva očekivanja društva LA POSTE, inženjeri iz tvornice Sevelnord razvili su dvije vrste vozila za vozni park podružnice VEHIPOSTE u saradnji s grupom Faurecia: takozvana "ostakljena" vozila za prijevoz pisama i takozvana "limena" vozila za prijevoz pošiljaka.

Sjedala kojima su opremljena ta vozila razvili su i industrijalizirali timovi grupe PSA Peugeot Citroën kako bi odgovorili na posebne ergonomske zahtjeve društva LA POSTE.

Osim što su osmislili ta nova posebna sjedala, na vozilima namijenjenim za VEHIPOSTE izveli su i 11 prilagodbi, poput ograničenja brzine na 110 km/h, ugrađivanja modula za ekološku vožnju i sistema za utvrđivanje geografskog položaja u ostakljene verzije, te postavljanja posebnih šarki za vrata.

Citroën JUMPY, proizveden u više od 530.000 primjeraka otkada je lansiran 1995. godine, ergonomsko je privredno vozilo optimalno po svojim teretnim mogućnostima. Poštansku je grupu zaveo svojom modularnošću, udobnošću vožnje i ugodnom kabinom.

Taj robustan model kojim se lako upravlja savršeno je prilagođen posebnim potrebama poštanske isporuke. Priznat zbog svoje dinamičnosti i svestranosti, prilagođava se svim situacijama zahvaljujući teretnom prostoru od 7 m3, brojnim sistemima za pomoć u vožnji i lakšim rukovanjem tereta zahvaljujući kliznim bočnim vratima i zadnjim vratima koja se mogu otvoriti za 180°. S više od 3.500 registriranih privrednih vozila već krajem maja 2015., prodaja modela Citroën JUMPY od prošle je godine u porastu.