auto
4

Citroen želi nazad na vrh WRC-a u 2017. godini

Klix.ba
Samo nekoliko dana nakon otkrivanja konceptnog vozila Citroën C3 WRC na salonu automobila u Parizu ekipa Citroën Racing najavila je imena članova posada koje će predstavljati njene boje u naredne dvije sezone svjetskog reli prvenstva organizacije FIA.

Posadi Kris Meeke / Paul Nagle, koja je svoje sudjelovanje u ekipi do 2018. godine već potvrdila, pridružit će se posade Craig Breen / Scott Martin i Stéphane Lefebvre / Gabin Moreau. Predsjednik organizacije Abu Dhabi Racing, šeik Khalid Al Qassimi, zajedno sa suvozačem Chrisom Pattersonom nastupit će na nekim probama sezone 2017.

Ekipa Citroën Racing postepeno prikuplja sve potrebne elemente za svoj oficijelni povratak na svjetsko reli prvenstvo organizacije FIA. Od aprila ove godine do danas je s trkaćim automobilom Citroën C3 WRC obavljeno sedam razvojnih probnih vožnji, kako po zemljanom terenu tako i po asfaltiranim cestama, a finalna verzija bit će uskoro spremna.

Do 16. oktobra posjetioci automobilskog salona u Parizu imat će mogućnost da se upoznaju s konceptnim vozilom Citroën C3 WRC, kao zaista pravoj poslastici stilskog dizajna koja najavljuje novu generaciju trkaćih automobila World Rally Cars koji će se po prvi put takmičiti na reliju Monte-Carlo 2017.

Sa najavom svojih posada za sezone 2017. i 2018. Citroën Racing učinio je važan korak kojeg su brojni gledaoci WRC prvenstva već nestrpljivo očekivali.

Na kraju prošle godine već je bilo potvrđeno sudjelovanje dvojca Kris Meeke i Paul Nagle, a ekipi će se pridružiti još dvije posade čiji su članovi među najperspektivnijim mladim talentima WCR prvenstva. Craig Breen/Scott Martin i Stéphane Lefebvre/Gabin Moreau, koji su se sa svojim prvim postignućima istaknuli u sklopu reli programa grupe PSA i u ovogodišnjoj sezoni nastupali za ekipu Abu Dhabi Total WRT, uspjeli su uvjeriti Citroën da svoju sudbinu povjeri mladima.

Ova odluka se savršeno uklapa s dugogodišnjom Citroënovom strategijom čiji je cilj otkrivanje i školovanje talentiranih mladih reli vozača. U periodu od nešto više od zadnjih petnaest godina Citroënu je uspjelo da otkrije neke od najuspješnijih reli vozača: Loeb, Ogier, Sordo, Neuville, Camilli i naravno Meeke. Toj slavnoj listi sigurno će se pridružiti i Breen i Lefebvre!

Na početku sezone ekipa će nastupiti sa dva Citroën C3 WRC trkaća automobila, jednog će voziti Kris Meeke, a u drugom će se izmjenjivati Craig Breen i Stéphane Lefebvre. Tačan raspored vozača na pojedinim utrkama bit će objavljen nešto kasnije, a Citroën će na takmičenjima nastupati sa tri trkaća automobila, koliko god brzo bude moguće. Svjetsko vijeće organizacije FIA (World Motorsport Council) je nedavno odlučilo da će proizvođači imati mogućnost da nastupe sa tri trkaća automobila, ali će se u poretku svjetskog prvenstva među konstruktorima uzeti u obzir samo rezultati najbolja dva.

Na nekim relijima svjetskog prvenstva sezone 2017. u jednom od Citroën C3 WRC trkaćih automobila nastupit će i šeik Khalid Al Qassimi i Chris Patterson.

Kris Meeke, Craig Breen, Stéphane Lefebvre i šeik Khalid Al Qassimi, koji već surađuju na razvoju Citroëna C3 WRC, nastavit će s probnim vožnjama sve do homologacije vozila. Istovremeno će ove godine nastupiti i na reliju po Španiji (Meeke, Breen, Al-Qassimi) i na reliju po Walesu u Velikoj Britaniji (Meeke, Breen, Lefebvre), gdje će stjecati iskustva za volanom trkaćih automobila koje trenutno voze.

Yves Matton, direktor Citroën Racing: "Kod izbora naših posada za budućnost imali smo na raspolaganju više scenarija. Kris Meeke je bio potvrđen već krajem prošle godine, te je na taj način potpuno razumljivo postao vodeće ime ekipe. Osim što se na svakom nastupu u sezoni 2016. borio za vodeću poziciju i što je pobijedio u Portugalu i Finskoj, obavio je i veći dio posla u razvoju našeg Citroëna C3 WRC. Uključivši u svoju ekipu dvije mlade posade ne može se reći da smo izabrali jednostavniju opciju. Međutim, ova originalna odluka se nesumnjivo savršeno uklapa s Citroënovim mentalitetom. Craiga Breena i Stéphanea Lefebvreja smo u ovogodišnjoj sezoni vidjeli u nastupima za ekipu Abu Dhabi Total WR i stoga vjerujemo u njihov potencijal. Imaju prirodni talent, motivirani su i imaju pravu radnu etiku za pobjeđivanje na relijima. Također bih želio istaći da ćemo s ponosom popratiti ova dva mlada vozača, koja su već dugi niz godina lojalna grupi PSA, do najvišeg nivoa u automobilizmu. Na početku sezone neće nam preostati ništa drugo osim da se izmjenjuju za volanom našeg drugog Citroëna C3 WRC. Odmah čim to bude moguće, na svakoj će utrci nastupati po tri naša trkaća automobila. Šeik Khalid Al-Qassimi je zaista pravi ambasador relija na Bliskom istoku i veoma nam je drago da ga u tome možemo podržati."