auto
0

Chevrolet Volt i Malibu dobili 5 zvjezdica za sigurnost

Sarajevo-x.com
Chevroletovo električno vozilo s mogućnošću produženog dosega i Malibu, novi model s vrha ponude u Evropi, dobili su najvišu ocjenu od pet zvjezdica od Evropskog programa procjene novih automobila (Euro NCAP) koji je danas objavio svoje najnovije rezultate.
Chevrolet Malibu
Chevrolet Malibu
Chevrolet Volt je prvo električno vozilo jednog američkog proizvođača koje je od Euro NCAP-a dobilo najviše ocjene u svim kategorijama.

''Rezultati su potvrdili da su oba vozila usklađena s najvišim modernim standardima sigurnosti. Voltove performanse iz područja sigurnosti, kao i pogonski koncept, naglašavaju pouzdanost i praktičnost ovog izvanrednog dizajna'', rekao je Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevrolet Evrope.

Euro NCAP je posljednja u nizu visokospecijaliziranih organizacija koje su Voltu dale najviše ocjene. U aprilu 2011. Američk institut za sigurnost na autocestama (IIHS) proglasio je ovaj automobil svojim ''sigurnosnim top-izborom'', dok je Američka administracija za sigurnost u saobraćaju na autocestama (NHTSA) dodijelila Voltu ocjenu od pet zvjezdica.

Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Novi Chevrolet Malibu prvi je koji će se prodavati u Evropi, a inače osma generacija ove iznimno uspješne linije u Sjedinjenim Državama. I njega krasi iznimno čvrsta struktura karoserije koja maksimalno štiti u slučaju sudara. Evropsko izdanje ovog modela bit će opremljeno s ukupno šest zračnih jastuka i cijelim nizom kontrolnih sistema vezanih za podvozje. Osim toga, Malibu je sa svojih 35 godina raspoređenih kroz čak šest desetljeća i osam generacija, model koji ima najduži ''staž'' u autoindustriji.

Ranije ove godine, Aveo – trenutno najsigurniji automobil u svom segmentu, Chevrolet Orlando te SUV Captiva dobili su pet zvjezdica. Chevroletov najbolje prodavani model, Chevrolet Cruze limuzina, također je od Euro NCAP-a dobio najviše ocjene za sigurnost.