Nagrada Autobest 2010.
0

Chevrolet Cruze nudi odličnu vrijednost za uloženi novac

Sarajevo-x.com
Automobil Chevrolet Cruze, koji je na evropskom tržištu prisutan od proljeća, dobio je naslov "Autobest 2010" od žirija sastavljenog od vodećih auto-moto novinara iz centralne i istočne Europe. Novinari iz 15 evropskih država dodijelili su Cruzeu prvo mjesto na listi "best buy" automobila, ispred Hyundaija i20, Škode Yeti i Volkswagena Polo.

Članovi žirija ocjenjivali su modele u konkurenciji prema ukupno 13 kriterija: dizajnu i tehničkim karakteristikama kao što su upravljanje, potrošnja, ekološka prihvatljivost i prostranost. Tu su još bile kategorije koje su posebno bitne na rastućim tržištima centralne i istočne Evrope kao što su kvalitet zastupničke mreže te dobavljivost dijelova i dodatne opreme.

Predsjednik Autobesta, Ilja Seliktar, rekao je u ime žirija: "Cruze je automobil koji predstavlja trenutno najbolju kupnju u regiji“, te dodao da je ova Chevroletova kompaktna limuzina "ukupni pobjednik koji daje odličnu vrijednost za novac".

Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevroleta Evrope, rekao je: "U cijeloj Europi je prodaja novog Cruzea nadmašila i naša najoptimističnija očekivanja. Ovaj je automobil sve što smo ikad željeli od Chevroleta kad se govori o vrijednosti: spaja atraktivan izgled s visokim standardima sigurnosti i pouzdanosti - sve to uz vrlo povoljnu cijenu."

Ranije ovog mjeseca EuroNCAP je objavio kako je sigurnost novog Chevroleta Cruzea ocijenio s maksimalnih pet zvjezdica. Prema EuroNCAP-u, Cruze je osvojio 79 od ukupno 100 bodova, čime je jedan od najsigurnijih modela u klasi osobnih vozila. Cruze je dobio 96% za zaštitu odraslih putnika, što ga čini drugoplasiranim ove godine te boljim od svih testiranih premium brandova.

Cruze je dobio i maksimalnih 16 bodova za sigurnost u slučaju frontalnog sudara te maksimalnih osam bodova za sigurnost pri bočnom udaru u pokretnu barijeru. Cruze je prvi osobni automobil koji je dobio maksimalan broj bodova na oba ova testa otkad EuroNCAP provodi testiranja, tačnije od 1997. godine.

Vezani članci