auto
28

Chevrolet Colorado ZH2 na vodikove gorive ćelije je ekstremni terenac za američku vojsku

Klix.ba
Vojska SAD-a želi provjeriti kako će se na bojnom polju ponašati vozila koja koriste vodikove gorive ćelije, a kompanija General Motors je razvila specijalni Chevrolet Colorado ZH2.

Radi se o pickupu koji je odbacio motor s unutrašnjim sagorijevanjem te je umjesto toga usvojio pogon na vodikove gorive ćelije, a testiranje počinje sljedeće godine.

GM je sarađivao s američkom vojskom, a ZH2 je razvijen za manje od godinu dana. "Opasna mašina" već sada izgleda spremno za borbu, a koristi produženu verziju Coloradove platforme. Poboljšani ovjes omogućava lakše penjanje i savladavanje težih terena, a 37-inčni točkovi vjerovatno neće poznavati prepreke.

Interesantan dio projekta je Exportable Power Take-Off sistem koji omogućava vojnicima da koriste gorive ćelije za dobijanje struje tamo gdje ova energija nije dostupna.

Vojska će sljedeće godine testirati automobil i procijeniti prednosti vozila koja koriste vodikove gorive ćelije. Jedna od njih je definitivno to što ovakva vozila ne prave buku te su idealna za misije izviđanja. Električni motori su također odlični za teške terene zbog velikog obrtnog momenta.

Automobil može zadržavati paru pomoću koje vojnici mogu dobiti tekućinu na terenu.

GM radi i na podvodnom dronu koji također koristi vodikove gorive ćelije. Trenutno se obavljaju testovi u bazenu.

Vezani članci