auto
22

Challenger SRT Hellcat stigao u Evropu

Klix.ba
Zahvaljujući njemačkoj kompaniji GeigerCars, koja se od 1979. godine bavi uvozom i prodajom američkih automobila, na evropskom tržištu sada se može kupiti i moderni "muscle car“ Dodge Challenger SRT Hellcat.

Hellcat je nekada bio naziv za američki mornarički lovački avion F6F, koji je u Drugom svjetskom ratu odigrao značajnu ulogu u bitkama na Pacifiku, a danas je egzotičan automobil kreiran da se dopadne Evropljanima koji ne zaziru od američkog pretjerivanja koje skoro da graniči s ludilom.

Automobil pokreće 6,2-litarski V8 motor opremljen mehaničkim kompresorom, što je dovoljno za 707 KS i 880 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos enormne snage na zadnju osovinu kupac će moći da bira između 6-stepenog ručnog ili opcionog 8-stepenog automatskog mjenjača.

Challenger SRT Hellcat od 0 do 100 km/h stiže za 3,7 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi oko 320 km/h. Cijena automobila bez opcionih dodataka iznosi 86.000 eura, ali u GeigerCars-u smatraju da se u ovom slučaju radi o odličnom omjeru "uloženo-dobijeno“, ako se cijena najsnažnijeg Challengera uporedi sa cijenama znatno slabijih evropskih klasnih konkurenata.