auto
0

Bugattijev trkač prodan za 2,5 miliona funti

Sarajevo-x.com
Trkači automobil marke Bugatti, proizveden davne 1928. godine, prodan je u Velikoj Britaniji za rekordnih 2,5 miliona funti, saopćili su organizatori aukcije zatvorene za javnost.

Bugattijev model 35B, koji je imao priliku učestvovati u prvoj utrci za Veliku nagradu Monaca i koji sadrži sve originalne dijelove, nakon uspješne aukcije proglašen je najskupljim automobilom u svojoj kategoriji.

Dizajnerski klasik, koji je ostvario pobjedu i na zahtjevnoj utrci u Italiji, Targi Florio, dospio je u ruke nepoznatog, ali "visoko cijenjenog međunarodnog kolekcionara", nakon što ga je prethodni vlasnik, bivši predsjednik Samsunga i milijarder Lee Kun-hee, odlučio prodati.

"Vjerujemo da je ovo najveći iznos koji je do sada neko platio za Bugattijevog klasika u Velikoj Britaniji, a vjerovatno i u svijetu", prokomentarisao je za britanski Telegraph Chris Routledge, direktor londonske aukcijske kuće Coys, koja je i organizovala pomenutu aukciju.

"Riječ je o izvanrednom inžinjerskom projektu. Kada provirite ispod haube, imate osjećaj kao da gledate unutrašnjost švicarskog sata. Izuzev pojedinih šarmantnih ožiljaka iz napetih utrka, ovaj automobil je isti kao i kada je tek izašao iz Bugattijeve fabrike. Veoma je uzbudljivo sjesti za volan ovog odlično očuvanog primjerka", dodao je Routledge.

Prema njegovim riječima, automobil je bio u Švicarskoj tokom Drugog svjetskog rata, pa je ostao netaknut i izbjegao da postane dio ratnih aviona.

Prije južnokorejskog bogataša, u posljednjih osam dekada među vlasnicima ovog ljepotana našli su se i ekcentrični britanski kolekcionar automobila i pilot Hamish Moffat, koji je preminuo 2002. godine u 71. godini života, te švicarski baron Emmanuel 'Toulo' de Graffenried, koji je 2007. godine preminuo u 92. godini.

Ovaj klasik je djelo briljantnog italijanskog dizajnera Ettorea Bugattija, kojem je fabrika u Alsaceu (Francuska) donijela reputaciju najvećeg proizvođača trkaćih automobila sve dok drugi Italijan Enzo Ferrari nije zavladao automobilskom scenom.

Međutim, uprkos stravično visokoj cijeni ovog Bugattija, titulu najskupljeg automobila na svijetu još uvijek, prema mišljenju mnogih, zaslužuje crni Ferrari 250 GT California Spyder kojeg je početkom ove godine kupio voditelj BBC Radija 2 Chris Evans, za "skromnu svotu" od 5.089.280 funti.