auto
15

Bugatti za devet mjeseci primio 220 narudžbi za Chiron

Klix.ba
Devet mjeseci nakon zvanične svjetske premijere, Bugatti je u obavezi da napravi 220 Chirona, jer su svi već pronašli svoje garaže (dnevne boravke) u koje će biti smješteni.

Nakon prezentacija koje je Bugatti održao u Japanu, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj, došlo je vrijeme da u legendarnoj francuskoj automobilskoj kompaniji, koja je od 1998. godine pod okriljem Volkswagena, krenu s proizvodnjom modela Chiron za koji je 220 kupaca već izdvojilo pozamašnu sumu novca.

Prvi čovjek Bugattija Wolfgang Durheimer u izjavi za medije rekao je da će kompanija u narednoj godini proizvesti 65 primjeraka Chirona, a zanimljivo je da je do sada samo jedan primjerak stigao do svog kupca u Saudijskoj Arabiji za kojeg u Bugattiju samo kažu kako je veliki zaljubljenik u sve što je proizvodio i proizvodi Bugatti.

U Bugattiju ne skrivaju zadovoljstvo, ali su istovremeno i iznenađeni brojem zainteresovanih kupaca za automobil koji nije niti želi biti zamjena za Veyron, ali bez obzira na veliki interes Bugatti će u narednoj godini napraviti i isporučiti samo 65 primjeraka Chirona. U prevodu, oni koji će Chiron naručiti danas morat će da ga sačekaju najmanje tri godine.

Sve su prilike da će preliminarni plan Bugattija, prema kojem je Chiron trebao biti proizveden u najviše 500 primjeraka, biti redigovan, jer bi trenutna potražnja za ultrasportskim automobilom mnoge ostavila praznih ruku.

Kao što se i očekuje od kompanije poput Bugattija, kupci koji su već kupovali neki od njihovih automobila imat će privilegiju kraćeg roka isporuke u odnosu na kupce koji tek ulaze u svijet Bugattija. A cijeneći njihovu odanost, prvi u nizu bit će kupci koji u posjedu imaju više Bugattijevih automobila.

Bugatti je već napravio nekolicinu Chirona koji će svojim kupcima biti isporučeni početkom naredne godine, a nakon toga će iz proizvodnih pogona svaki mjesec izlaziti pet novih primjeraka. Bugattijeva prodajna mreža proširena je salonima u Minhenu, Monte Carlu i Tokiju, a na pitanje o verziji Chiron SuperSport Durheimer je kratko odgovorio da se neće uzeti u razmatranje sve dok se ne ispoštuju sve narudžbe za "standardni" Chiron.

Podsjećanja radi, cijena Chirona iznosi oko 2,55 miliona eura. Pokreće ga 8-litarski motor sa 16 cilindara i četiri turbo-punjača koji razvija 1.500 konjskih snaga, što je dovoljno za 420 km/h.