auto
6

Bugatti Type 57S Cabriolet će biti prodan na aukciji, očekuje se cijena od 8,5 miliona dolara

Klix.ba
Aukcijska kuća RM Sotheby's će održati svoju godišnju aukciju na otoku Amelia, gdje će biti prodani skupocjeni automobili među kojima je i Bugatti Type 57S Cabriolet iz 1937. godine.

Radi se o jednom od samo tri primjerka koja su ikada napravljena, a automobil posjeduje originalnu karoseriju koju je proizvela francuska kompanija Vanvooren. Automobil nikada nije restauriran te je jedini koji je trenutno u privatnom vlasništvu.

Šasija, karoserija motor i mjenjač su originalni, a u prošlosti je ovaj Bugatti uglavnom bio u vlasništvu Britanaca. Posjeduje svu originalnu dokumentaciju, a ovo će mu biti prva aukcija u osamdesetogodišnjoj historiji.

Procjenjuje se da bi automobil mogao biti prodan za 8,5 miliona dolara te postati jedan od najskupljih Bugattija u historiji. Prije tri godine je Type 57SC Atlante prodan za 8,7 miliona dolara, a prošle godine je na otoku Amelia kupac izdvojio 9,7 miliona dolara za Bugatti 57SC Sports Tourer.

Na ovogodišnjoj aukciji će na prodaju biti ponuđeni Stutz Model M Supercharged Coupe iz 1930. godine, kao iz Cadillac V-16 All-Weather Phaeton iz 1933. godine. Vrijednost prvog automobila se procjenjuje na 1 milion, a drugog na 500.000 dolara.