Velika Britanija
0

British Motor Show ponovo odgođen zbog kirize

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Britanski sajam automobila British Motor Show, koji se održavao svake druge godine, ponovo se odgađa i neće biti održan ni 2012, odlučio je glavni organizator, Društvo britanskih proizvođača i trgovaca motorima (SMMT), nakon konsultacija s predstavncima domaće autoindustrije, saopćeno je u Londonu.

Mnoge autokuće su očekivale da će, nakon odgađanja sajma automobila za 2011. godinu, najveća britanska smotra vozila biti održana 2012, ali su posljednje konsultacije pokazale da se ta tradicionalna izložba neće održati ni tada, zbog globalne krize i pada potražnje za automobilima.

Posljednji put sajam je održan 2008. godine, na njemu je predstavljeno više od 600 automobila i 60 proizvođača, a posjetilo ga je više od 480.000 posjetilaca.

Ovogodišnja smotra bila je previđena za ljeto, ali je otkazana u martu prošle godine zbog globalne finansijske krize i nedostatka podrške proizvođača automobila, prenose u petak agencije.

Izvršni direktor SMMF Paul Everett izjavio je da je britanski međunarodni sajam automobila bio izuzetno važno mjesto za predstavljanje najnovijih dostignuća domaće i inostrane autoindustrije, ali da je posljednjih godina značajno smanjio uticaj na kupce novih automobila.

On je dodao da su proizvođači vozila usmjerili ograničene izvore i aktivnosti na taj događaj, što je imalo direktne posljedice na položaj robnih marki i odluku budućih kupaca. Everett je zaključio da je položaj britanske industrije automobila dobar, da je ponuda raznovrsna i visoko konkurentna.

Britanski sajam automobila održava se svake druge godine, od 1903., najprije u Crystal Palaceu, a od 1978. godine u Birminghamu. Sajam je 2006. godine održan u izložbenom i kongresnom centru EXCel u Londonu.