auto
0

Britanski član Doma lordova oborio brzinski rekord za električne automobile

Klix.ba
Paul Drayson
Paul Drayson
Paul Drayson, član britanskog Doma lordova i nekadašnji ministar nauke, oborio je brzinski rekord za električne automobile star 40 godina. Drayson je ostvario brzinu od 328,603 km/h.

Prethodni brzinski rekord za električne automobile iznosio je 281 km/h, dok je Drayson u svom modificiranom Lola Le Mans automobilu ostvario brzinu od 328,603 km/h.

Automobil Drayson B12 69/EV electric Le Mans Prototype, sa elektromotorom od 600 ks, testiran je na RAF-ovom aerodromu Elvington u Yorkshireu, a napravio ga je tim Drayson Racing u Oxfordu.

Lord Drayson (53) morao je obaviti dvije vožnje tokom jednog sata kako bi rekord postao validan.

"Oduševljen sam što smo oborili rekord i možemo pokazati svijetu kako električna vozila mogu biti brza i pouzdana. Drayson Racing je laboratorij za testiranje tehnologije za električna vozila i testira ih do najekstremnijih granica, što smo upravo pokazali. Kod ovog rekorda nije najbitnija ostvarena brzina, koliko inžinjerski izazov ubrzavanja vozila teškog jednu tonu na pisti dugoj jednu milju. Nadamo se da smo pokazali ljudima budući potencijal električnih automobila", rekao je Drayson.

Drayson Racing je kompanija koja se bavi istraživanjem i razvojem održivih tehnologija u automobilizmu.