Velika Britanija
0

Bondov Aston Martin DB5 kultno auto svih vremena

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Automobil Aston Martin, koji je u korišten u čak pet filmova o tajnom agentu Jamesu Bondu, proglašen je kultnim britanskim autom svih vremena.

Model DB5, koji se pojavio u brojnim filmovima agenta 007, počevši sa "Goldfinderom" iz 1964. sa Seanom Conneryjem, osvojio je prvo mjesto u provedenoj anketi.

Tako je DB5 za sobom ostavio Jaguara E-Type i Mini Coopera, dok je drugi Aston Martin, i to V8 Vintage četvrti na listi, piše Telegraph.

Anketa je uključivala 2.300 glasača koji su zaključili da je Reliant Robin, automobil korišten u popularnoj britanskoj seriji "Mućke" (Only Fools And Horses), kojeg je vozio Del Boy, ubjedljivo najsramotniji britanski auto.

Na listi najgroznijih našli su se i Austin Allegro i Austin Princess.

Istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da su četiri od deset vozača auta s pogonom na četiri točka "bogati i ignorantni", dok dvije trećine njih smatra da se vozači auta s hibridnim pogonom bave problemima čovjekove okoline. Vozače Porchea skoro polovina ispitanih smatra arogantnim.

Za automobil koji dominira listom vrijedi mišljenje da je "zanimljiv, brz i sa stilom" te tako nije čudo što je sinonim za jednog od najomiljenijih TV likova.

Najomiljenija auta Britanaca:

  1. Aston Martin DB5
  2. Jaguar E-Type
  3. Mini Cooper
  4. Aston Martin Vantage V8
  5. Austin Mini
  6. Rolls-Royce Phantom
  7. Lotus Elise
  8. Lotus Esprit
  9. Bentley Blower
  1. AC/Shelby Cobra

Najsramotniji automobili:

  1. Reliant Robin
  2. Austin Allegro
  3. Austin Princess
  4. Hillman Imp
  5. Ford Cortina 2000E
  6. Morris Marina
  7. Rover 100
  1. Rover 200
  2. Rover 800
  3. Vauxhall Ventora.