auto
12

BMW X3 Blackout Edition za japansko tržište

Klix.ba
Kompanija BMW je pripremila još jedan specijalni model za japansko tržište, a to je BMW X3 Blackout Edition.

BMW je u protekliih nekoliko mjeseci povodom proslave 100. godišnjice kompanije za Japan pripremio nekoliko specijalnih verzija svojih modela, a najnoviji je BMW X3 Blackout Edition.

X3 Blackout dolazi nakon Seriije 2 Active Tourera, Serije 7, M6 Coupea te modela 330e, i3 i i8. Kao što ime govori, radi se o potpuno crnom crossoveru opremljemom M Sport paketu, a BMW namjerava proizvesti ukupno 200 automobila. BMW X3 Blackout Edition je ofarban u Sapphire crnu boju, a dobio je 18-inčne naplatke od legura. Bubrežasta rešetka hladnjaka je također crne boje.

Unutrašnjost je presvučena crnom Nevada kožom, a za odličan zvuk se brine vrhunski audio sistem sa devet zvučnika. Prisutne su i specijalne oznake koje podsjećaju da se ne radi o standardnom modelu X3.

S obzirom da je automobil baziran na modelu xDrive20d, pokreće ga 2,0-litarski turbodizelaš, koji razvija 185 KS pri 380 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na obje osovine preko osmostepenog automatskog mjenjača. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebna je 8,1 sekunda, dok maksimalna brzina iznosi 210 km/h.

BMW će početi primati narudžbe 8. augusta, a automobil će koštati 67.850 dolara, što je za 2.620 dolara više u odnosu na standardni X3 xDrive20d M Sport model.