auto
0

BMW: Šest cilindara u seriji 1

Sarajevo-x.com
Kao što se moglo zaključiti prema najavama sa početka ove godine u septembru stiže dugo očekivana BMW serija 1 sa potentnim šestocilindarskim agregatom ispod haube.

Za osnovu je uzet magnezijum-aluminijski redni šestak koji je isporučivao 258 KS. Naravno inžinjeri BMW-a su kao I obično bili vrijedni I vrijednost maksimalne snage podigli na 265 KS. Zahvaljujući ovome BMW 130i će biti najsnažniji serijski kompakt ikada proizveden, što uz prednje uzdužno ugrađen motor I pogon na zadnje točkove čini seriju 1 zaista jedinstvenim automobilom.

Performanse su očekivano izvrsne, pa ubrzanje do 100 km/h traje samo 6.1 sekundu dok maksimalna brzina ostaje, na žalost, elektronski ograničena na 250 km/h. Izvrsne performanse ove pogonske jedinice treba između ostalog zahvaliti I VANOS I VALVETRONIC sistemima upravljanja venitlima. Za prijenos snage je zadužena manuelna mjenjačka kutija sa šest stepeni prijenosa. Također, po prvi put u seriji 1 moguće je naručiti I “Active Steering” inovativni sistem koji određuje parametre upravljačkog sklopa na osnovu brzine automobila, a posebno je prilagođen za potrebe modela 130i.

Uz model 130i biti će predstavljena i serija 1 sa M Sport oznakom, koja će se razlikovati zahvaljujući posebnom aerodinamičkom kompletu, 18 inčnim naplacima, sportskom ovjesu i sportskim dodacima u inetrijeru.

Elvir Zubović