auto
0

BMW se vraća u DTM 2012. godine

Sarajevo-x.com
Njemački prozivođač automobila BMW je potvrdio da će se vratiti u njemački šampionat DTM 2012. godine nakon osamnaest godina odsustva.

Zvanična potvrda o povratku u šampionat DTM je okončala višemjesečne špekulacije i označila povratak BMW-a nakon posljednje utrke 1994. godine.

Povratak je prvobitno najavljen u aprilu, ali su se zvaničnici kompanije posvetili razgovorima koji se tiču propisa ovog šampionata u koji će BMW ući sa trkaćom verzijom modela M3.

"Povratak BMW-a u šampionat DTM je za nas veoma važan jer se želimo više aktivirati u svijetu motorsporta. Želimo se više posvetiti proizvodnji trkaćih automobila, pa se zbog toga BMW vraća svojim korijenima", rekao je šef BMW-ovog odjela za istraživanje i razvoj Klaus Draeger.

"Cijeli tim BMW Motorsporta novom projektu pristupa sa potpunom predanošću", izjavio je Mario Thiessen, šef BMW Motorsporta koji je nadgledao aktivnosti BMW-a u šampionatu Formule 1 između 2000. i 2009. godine. Kompanija je u početku dobavljala motore za tim Williamsa, a potom je nastupila i kao samostalni proizvođač.

BMW je u prošlosti dva puta osvojio DTM šampionat sa vozačima Ericom van de Poeleom i Robertom Ravagliom koji su trijumfovali 1987. i 1989. godine vozeći BMW M3 E30.

Vezani članci