auto
3

BMW proizveo dva miliona Serije 1

Klix.ba
Krajem mjeseca, tačnije 28. marta ove godine obilježit će se zvanično predstavljanje novog BMW-a Serije 1 u ponudi ove marke. Ljubitelji ovog kompakta mogu očekivati još upečatljiviji dizajn, dodatno usavršen premium osjećaj unutrašnjosti, motore koji su izuzetno snažni i još efikasniji, kao i inovativniju opremu.

Prije predstavljanja, stigla je vijest iz BMW-ove tvornice u Regensburgu da se dvomilioniti primjerak BMW-a serije 1 spustio s proizvodne linije. Taj je primjerak proizveden samo nekoliko dana prije početka proizvodnje nove verzije kompaktnog automobila i jedan je od prvih primjeraka BMW-a serije 1 predodređenih za izvoz u Aziju. BMW 120i s 5 vrata, obojen u Estoril Blue metalik boju i opremljen M Sportskim paketom bit će isporučen kupcu u Japanu.

Taj primjerak proizveden u BMW-ovoj tvornici u Regensburgu predstavlja još jedno veliko postignuće u međunardnonoj priči o uspjehu BMW-a serije 1. Potkraj ljeta 2014. proslavljen je deseti rođendan upravo ove BMW-ove serije. Prelazak broja od dva miliona proizvedenih primjeraka još je jedan dokaz kako se privlačno BMW-ovo zadovoljstvo u vožnji proširilo kroz kompaktni segment. Pri predstavljanju 2004. godine, serija 1 postala je prvi BMW-ov model koji je spojio sportski i elegantan dizajn, dinamičke vozne osobine i premium kvalitetu s funkcionalnim atributima kompaktnog modela s pet vrata.

Superioran motor i tehnologija ovjesa u kombinaciji sa zadnjim pogonom ostaje jedinstveni prodajni atribut u kompaktnom segmentu, pa je BMW serije 1 postao sinonim za sportske mogućnosti u svojoj klasi. Istovremeno, već uhodano služio je kao pionir najnovijih BMW-ovih EfficientDynamics tehnologija, koje osiguravaju da BMW serije 1 nudi zadivljujući odnos između zadovoljstva u vožnji i potrošnje goriva.

Novo izdanje serije 1 nudit će se u verzijama sa pet i troje vrata. Model s troje vrata proizvodit će se isključivo u BMW-ovoj tvornici u Regensburgu, a BMW serije 1 s pet vrata proizvodit će se i u tvornici u Leipzigu. Oba modela mogu se naručiti s odabranim snažnim i izuzetno efikasnim benzinskim i dizelskim motorima s BMW-ovom TwinPower Turbo tehnologijom, uključujući motore s tri i četiri cilindra iz BMW-ove posljednje generacije motora i šest-cilindrične redne motore s M Performance TwinPower Turbo tehnologijom. Novi BMW serije 1 tako nudi motore snage od 109 KS do 326 KS, kao i prosječnu potrošnju goriva koja se kreće od 8,0 do 3,4 l/100 km.

Vezani članci