auto
6

BMW grupa gradi fabriku u Meksiku

Klix.ba
BMW grupa u Meksiku, u blizini grada San Luis Potosi, gradi novu fabriku. BMW time nastavlja svoju strategiju globalnog razvoja.

"Meksiko je za BMW grupu idealna lokacija i unutar produkcijske mreže predstavlja dodatnu važnu fabriku. U sljedećih nekoliko godina ćemo investirati jednu milijardu dolara u tu novu lokaciju. U toku prve produkcijske godine 2019. biti će zaposleno 1.500 radnika“, rekao je Harald Krüger, direktor proizvodnje BMW AG-a. U budućnosti će se stvarati dodatna radna mjesta u fabrici i u regiji kod različitih dobavljača. Kompanija će kasnije objaviti koja BMW vozila će se proizvoditi na lokaciji San Luis Potosi.

"Ta odluka potvrđuje naše priznanje NAFTA-regije. Već 20 godina proizvodimo u našoj fabrici Spartanburg BMW Automobile u SAD-u. S planiranim godišnjim kapacitetom od 150.000 jedinica u novoj tvornici u Meksiku BMW grupa može sudjelovati još bolje u razvoju cijele regije“, naglašava Krüger. "Južna i sjeverna Amerika su za BMW grupu jedna od najvažnijih tržišta. I dalje pratimo strategiju da proizvodnja prati tržište“, rekao je Krüger.

Službena najava za novu fabriku u San Luis Potosi održala se 3. jula 2014.god. u službenoj rezidenciji predsjednika "Los Pinos“ u Meksiko City-u. Na ceremoniji su bili prisutni meksički predsjednik Enrique Pena Nieto, meksički ministar privrede Ildefonso Guajardo Villarreal te guverner Dr. Fernando Toranzo Fernandez .

Mnogobrojni sporazumi o slobodnoj trgovini, npr. unutar prostora NAFTA-e, s EU ili s MERCOSUR državama bili su odlučujući razlozi za odabir ove lokacije. Dodatne prednosti su kvalificirana radna snaga, solidna mreža etabliranih dobavljača i dobro razvijena infrastruktura. BMW grupa je 2013.god. u Meksiku prodala 13.992 vozila, što je za 18,3% više nego u prethodnoj godini.

Vezani članci