Predstavljen u Berlinu
0

FOTO+VIDEO / Blještavi porculanski Bugatti vrijedan 1,5 miliona eura

Sarajevo-x.com
Kompanija Bugatti je predstavila specijalno izdanje sportskog automobila opremljenog elementima porculana. Radi se o Bugatti Veyronu 16.4 čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 miliona eura.

Skupocjeni automobil Grand Sport "L'Or Blanc" je predstavljen u četvrtak u Berlinu. Elegantni četverotočkaš opremljan porculanskim elementima je privukao pažnju zaljubljenika u automobile od kojih većina može samo sanjati da sjedne u njega.

Specijalno izdanje Veyrona je proizvedeno kako bi se obilježio početak partnerstva između kompanija Konigliche Porzellan-Manufaktur Berlin (KPM) i Bugatti. Ovo je prvi Bugatti za čiju se izradu koristio porculan, objavio je Daily Mail.

Automobil je svjetsku premijeru doživio u radionici kompanije KPM u glavnom gradu Njemačke. Njegovi dizajneri vjeruju da bi osnivač kompanije Ettore Bugatti, rođeni Talijan i naturalizovani Francuz, koji je umro 1947. godine kada mu je bilo 65 godina, bio zadovoljan ovim automobilom.

"Ideja o automobilu ukrašenom porculanom je originalna, posebno kada se radi o najbržem automobilu na svijetu. Bugatti je spoj izvrsnih ideja, kvaliteta i estetike. Nastavit ćemo prenositi vještine Ettorea Bugattija koji je i sam volio eksperimentisati sa novim materijalima", rekao je dr. Stefan Brungs, direktor prodaje i marketinga kompanije Bugatti.

Vlasnik kompanije KPM, Jorg Woltmann, rekao je da je ideja za partnerstvo rezultat inspiracije slonovima koji su djelo italijanskog skluptora Rembrandta Bugattija, a koji je umro u januaru 1916. godine. Napravili smo najbrži 'porculan' na svijetu", izjavio je Woltmann.